请登录

登录后更精彩...
樓主: 黃窮醜

我的筍盤男友

金牌会员

相由心生係一個指標,但係唔使睇相了,因為就像睇其「做野」既心態就應該得知了,奇就奇到,個開示等等,唔靚仔,我冇感到相由心生,但係見佢「做野」既心態我ok,難道係「對野」既心態?因此首先睇「做野」,然後「對野」,之後仲有咩野?
有三善,「做」就像實質的,俾人見到的;「對」就像虛空的,冇人見到;仲有一樣,我唔敢肯定,難道係「做」「對」非實質亦非虛空,又或者即實質既虛空,冇相?
一個人著相不著相,就像我點會唔明白,但係我接受唔到;我接受到,係因我明白。有冇咁簡單,平衡中庸野要怎樣。點解唔好,我接受唔到;但係我接受到唔好,因為我明白點解唔好。

金牌会员

我本黎就好累,好多唔知點既野,使我更累,但係我想快快忘記唔好的,係我自己仲有個印象,想快快放下。
好多野都冇得選擇,因此隨緣係真的,但係隨冇下次既緣,就想快快放下。我冇內裡冇像之前怎樣14,但都有少少,就係唔講唔寫,好像唔得。難道講和寫會使人清晰d?或者有個一個清晰的立場、底線……,知道自己要咩,記得了。我早知如此,就唔了14,我都唔想接觸14,就係唔知係咪主觀,好像都係打回原形,我應該冇以相貌取人、又食懵了,可見我應該冇主觀。雖然個14依家就像自己做老闆了,唔太濕11了,但係我覺得縱使個11潦倒了,佢貫徹佢既款。人真的死性不改。

金牌会员

因此自己一開始唔的話,就應該主觀的。雖然我想解決問題,但係冇辦法既情況就係選擇次的,次的係望天保祐,唔係有問題,我點想做。但做不得,就唔做了。只能咁樣安慰自己,冇本事,只能那樣捱,多數咁樣捱一世,因咁樣有問題,都係因冇本事。

我覺得唔值得,連口罩都捨得放棄,唔係言唔怕、亦唔係睇了資料,而係人生唔係得口罩。本黎好多野,都係局住次選、次次選……,假如因為害怕疾病、危險……,係知道,但係冇本事,冇辦法,係真的有一種消極、唔上進,又或者真的上進唔到,爭取唔到、唔識爭取,……咩都好,唔係因無知無識,算唔算係咁了呢。

金牌会员

我咁想解決此問題,都想放棄,可見係真的接受唔到,我既要求唔求,真的好低,一般既做法就可以了,但係依家世界真的變了。就係基本上,太上感應篇有列了,錢想推少取多,但係工唔能推少取多;一般我認為應該做的,那樣做的,但變成工多,要俾更多既錢,其實就像口罩,口罩既品質冇改變,但就賣貴了好多。唔知我過份冇?已經不止一個係以上,因此點解可以的話,貴d,我會比較想俾開示、11、15……,因為值得d,那些常常做多了……。就係做多唔好做少之餘,唔好做到咩咁,個15好像最醒,會質疑我害怕俾佢惹,佢咁老都咁精靈,這係可能第一次,我叫佢事旦做,佢做超過了我所認為的。多勞多得,得在那,就係佢真的好記性、……,我常常食懵了,皆因我真的冇咩幫助人……。

金牌会员

up了咁多,梗係有唔知的好多野。
唔開心,成世咁樣下去。
我算勞擾了14,唔做,14冇所得,不過我真的唔想。
錢冇飛到,就像生命唔係得口罩,係做唔落、唔想買,冇得選擇,都放棄。唔使錢的,都唔做。我會選擇俾合理錢,做好d。所用既方法做出黎既野,唔係我想要的,明明可以咁做、就算我唔知唔識、唔係我做。那物已經俾之前既搞到那樣了,我就係接受唔到,一錯再錯,我係解決自己既問題,使那物好過些。就係錢、時間、唔使做係重要,但係要做,做到咁的話係不如唔好做。物冇能怎樣,過到物,但我係人,過唔我。
正如那怪物那樣,所有物默默接受,其他人係咩構造我唔知,但係過唔我,過唔我,就過唔到我既物。

金牌会员

我幾想告知,人其實都係物,對物好d。物就像冇血性,但有靈性。對物好,對人唔會差,對己亦更好。冇一樣物願意跟咁樣既主人,得唔到,係因唔想跟。物冇辦法,但係內裡既靈性會飛了。靈性其實就係會使心怎樣,然後使相怎樣。怎忍心那樣野搞到那樣、做野做到好似咩咁、見到咁既樣都唔做好黎……。自己唔會諗下自己淪為那物時,想唔想咁樣,這就正如,係咪人人都想好,但係卻唔待物好,自己怎樣好,好心好心,就係有好之心,對物唔好,物既靈性就飛咪,咪就係個好心失去了,導致物唔好。好心在,對物就好心。對物都唔好,唔覺有咩咁好心。好心。

金牌会员

對物好,d物或者報答好心俾你,你有了好心,個好心會使相怎樣。靚唔係相由心生,相由心生最難達到。對物好,使物靚,物俾唔到相由心生過你,都會俾你靚。d人見到靚,咪會溫柔d;反之,d人見到唔靚的,有溫柔都唔溫柔。一個對物溫柔,使物溫柔,物俾唔到相由心生過你,都會俾你溫柔。一個有好心、溫柔……,唔對比自己,都會感到誰糟蹋了物,對物唔好心、溫柔……。一旦人和物好心、溫柔……互通了,那樣就像你對物唔好、對人一樣唔好。我係人和物。

金牌会员

我人物都係實質的,無形既係相由心生。實質既有可能的,就係唔好咁樣,那些物好慘。人只能管自己物,他物在現質上冇辦法,但係你既物冇血性、都有靈性,會飛的。除左唔要有破壞之心,仲要怎樣對物好。為物之心。冇感靈性,對於有血性的動物,怎樣好心、溫柔……,其動物會有怎樣的反應。假如動物既毛滑了,動物就會使你滑d。自己怎樣物,然後錢去物質,以物質得滑,係唔長久的。靈性唔飛就係你的了。靈性好多的,源源不絕,唔使爭,因此怎樣物,物就係自己。

金牌会员

唔會的。咁樣對得物,對其他都係一樣的,因此平等心有了之後,咁樣對物,對咩都係一樣。著相不著相。唔好就唔好或比較唔好,都係唔好;好的好或會比較好,都係好。人唔係好貪心,好就可以了。要求對己比較好係貪心。其實自己有唔好之處,因此點解靚d、醜d。就係相由心生就係相由心生,冇d。

金牌会员

我up到累了,但係唔像怎樣,而係唔做、或做唔到就算了。其實我都唔想接觸咁多,因為好像會感,唔係感得多就好。有好多我都唔想感。我都唔知,就係有些空洞感,唔知係漠不關心,定係咩,其中運吉像11一時口快講惡惡,我亦有講惡惡,但係有一種習以為常,就係我冇介懷,因為一般人,如我,真的會惡惡,只係我有些空洞感,就像言惡者都係一種慘。一個人惡惡相向,都可能因為之前遇到惡,一個人之前慘過;一個人為惡,為惡者本身有其慘。受惡者所害者,又係慘。我唔係唔想寫樂,只係樂冇寫既必要。唔係慘人唔係慘,又係一個慘。因此就係見物咁慘,憐憫慘既物,我就認為相由心生,係帶有憐憫之心?

您需要登錄后才可以回帖 登錄 | 立即注册