请登录

登录后更精彩...
樓主: 黃窮醜

其實有冇人驚自己會中肺炎招

金牌会员

我同樓主應該冇野結欠等等,因為我都唔係寫樓主,不過樓主好多貼我都有睇過,確係能引發我既思思、寫寫等等,就像睇過其他樓主、網絡、新聞、戲劇、歌詞等等既野,有時有感而發。
我唔知點解,感到有陣空洞感,不過假如四周唔安寧等等的話,就可以起嗔心,而暫時冇心情空洞。

金牌会员

我只係一個人,冇責任,亦冇本事,去所謂還債既講講……,一黎未必有人想聽,二黎我睇錯資料、唔夠深入……都害怕誤導左人,……,仲有人除左鍾意錢,講講不如俾錢,奈何我或者諗到:聽君一席話勝讀十年書,已經因應巧遇既情況、我覺得的情況、我之前知道了的才能講講。睇上黎就像好分享,但我覺得像還債,不過冇人迫我講講,又或者聽者,大部份都冇好熱衷,冇咩發問。相比起我,有問題的話,d問題係多到爆。雖然那係唔,但現在我諗諗,佢聰明地動作,關於這佢都要讀呢兩本像字典咁厚厚既書。

金牌会员

佢係唔,但係唔能唔曬所有。因此我縱使之前有寫那些怎樣怎樣,但係未去到太怎樣既程度,都可能有背裡不能泯沒既東西存在過。佢有做好亦有做到唔好,我係人我更係有好多唔好,只係我偏幫自己,常認為,我應該唔會太怎樣,不過可能我都好咩的。不知反省、故態復萌……。

金牌会员

我都有驚驚畏懼,或者就係一直都缺乏安全感,仲有有咩冇助時……。
其他的,我唔知有冇,若真的驚驚畏懼多係有戀棧某d野。
因此世界如此,一個人戀棧就係有慾望,咁咩會消滅了人既慾望,繼而使戀棧既失去,d人就會驚驚畏懼。
驚驚畏懼就會唔想要,正如好多人抗拒四大皆空、咩都空仲有咩。
凡係有驚驚、畏懼、戀棧、慾望……就係有一種奢求。

金牌会员

得唔到得就唔知,但係擁有的一定害怕失去。
人去到絕望時,又或者成道了,就應該冇有所有。
好多既心理病、情緒病、精神病、疑病症……假如唔係因為個腦有事,多數係因太過自私自利,將個重心放於己,對於自己太過份地關心、保護等等,對他物生唔到好愛同情……心,那樣自己遲早遭殃。

金牌会员

有一些在呢個時候拍片,仲係來自西方在中國近武漢既西方人,呢個西方人在大街上冇戴口罩行,仲同陌生中國老人講話,佢既內心都係憂慮緊老年既人,一個咁樣既人,我至少相信佢心理健康,因為佢處處思及到他人。佢自己都言冇咩驚驚、畏懼……,我認為因為佢憂慮緊老年既人,佢既驚驚、畏懼……飛走了,不過佢既驚驚、畏懼……又會飛回黎,要佢驚驚、畏懼……自己應該怎樣面對唔知既疫情。唔止以上既例子,係人都有唔同既驚驚、畏懼……,不過因為以上,佢們都係心理健康。這個就係做人點解要好心……。

一些情況,應該多關心他物,因此自己冇咩關心自己,自己邊度會咁多東西。一些情況,應該多關心自己的,使自己冇咩東西。

因此晚安。

金牌会员

照計,個個都應該大部份時間在家了,點解Qoos都係一樣咁冷清,都係一樣咁少人,我都係認為有關事和冇關事。
在驚驚、畏懼……,最需要既係安慰齊,西方人都制止唔到,口罩成為安慰齊。
龍的傳人真的比較鍾意和傾向心理既慰藉。
我有冇事就唔知,但係我去搵口罩時就冇戴口罩。
留得耐的,咪拿張膠袋唔想俾人噴到,會想快快買完離開。
確係有些不安,不過我諗一個口罩,我會重用好多次。若真太怎樣,都冇水桶,就都會試下改裝油桶的。
我係真的認為口罩唔係人生,縱使有得買,貴過平時,會買唔落手。計下時間、計下用幾多,唔好草。我相信我有多的話,派俾開示、11、15……等等,佢們都可能唔要。一些戴到冇,都認為只能如此,佢應該感到我擔心,所以就告知……。其實我相信西方既認為。

金牌会员

假如ok會得神靈保祐。假如唔ok可以神靈另類方式保祐。老子、莊子、佛祖、甚至耶穌……,內心應該冇有恐懼,那樣凡人應該怎樣效化呢?我只係人,或者忘記了口罩,就係安慰自己,冇口罩之戴唔到口罩,如忍唔到口罩既焗,然後會呼吸唔到。點算呢?
寫到點樣,都係聽天由命。

那兩個運吉之前仲告知我,人生匆匆幾十年,叫我睇開d。佢們都係好開心的。
邊個言戴口罩睇唔到其笑容,我都好像睇到戴口罩的笑了,因為冇口罩。

金牌会员

現實雖然怎樣,但係好多會安慰……。除了以上情況,仲有其他事,我認為在未來更大鍋,但係都只能那樣接受。其實大部份都好好的,都像逃不過命運,好可能要接受那樣在在未來的大鍋,不過我個人就認為唔諗咁長遠的。幾多唔係因以上事,都受了不同既疾病,那些其實一樣驚驚、畏懼……過。我相信苦慘……從來都冇孤獨過。

金牌会员

newnew 發表於 2020-2-5 00:30
現實雖然怎樣,但係好多會安慰……。除了以上情況,仲有其他事,我認為在未來更大鍋,但係都只能那樣接受。 ...

new22 take care 呀

而家肺炎病毒恐佈呀

您需要登錄后才可以回帖 登錄 | 立即注册